Ani slovenská startupová scéna nespí

Jedným z fenoménov novej ekonomiky sa stali aj startupy, ako formy inovatívneho podnikania. Podnikaví Slováci realizujú svoje nápady, mnohí z nich podnikajú na internete a aby znížili počiatočné náklady na nutné minimum, outsourcujú svoje úložné kapacity do cloudu. Že nerozumiete poslednej časti predchádzajúcej vety? Čítajte ďalej.

Pekne od začiatku
Pojem Startup sa používa na označenie začínajúcej, zväčša technologicky orientovanej spoločnosti, s vysokým rastovým potenciálom, ktorej investičná podpora závisí od miery rizika v pomere k predpokladanej návratnosti. Zakladatelia takejto spoločnosti sú často iba nadšenci realizujúci nápad, ktorý je v princípe veľmi jednoduchý, realizovateľný za pomerne krátky čas (do 1 roka). Mnohokrát vzniká na popud úplných začiatočníkov, ktorí našli „dieru“ na trhu a majú nápad, ako ju zaplniť. Kľúčovým predpokladom pre spustenie projektu je, že je o váš nápad záujem.

V prípade online účtovného softvéru PRO-FIT to bolo veľmi podobne. Softvér rozhodne patrí medzi tie startupy, ktoré objavili priestor na trhu. Našou hlavnou myšlienkou bolo uspokojiť požiadavky novej doby, t.j. priniesť účtovníctvo, potrebou bolo mať účtovníctvo, ktoré by nebolo viazané iba na jeden počítač, bolo by prístupné z akéhokoľvek počítača či mobilného zariadenia online, bez potreby inštalácie a za prijateľnú cenu. V prieskume trhu, ktorý sme spravili ešte pred prvými programátorskými počinmi, nás nakopol práve záujem o takúto službu, ktorý stále rastie.

V začiatkoch asi každého biznisu je najväčšou výzvou vydržať. Inak to nebolo ani v PRO-FITe. Ísť za svojim cieľom aj napriek nepriamej úmere veľa práce – málo ľudí. Mladá firma musela prijať podmienky vysokých požiadaviek trhu a pracovať tak, aby sme z toho mali radosť my, ale hlavne klienti. Za krátky čas bolo potrebné vykonať množstvo práce. Testovali sme potreby potenciálnych klientov a na základe toho aktualizovali náš účtovný softvér, ktorý sme obohacovali o nové funkcionality, vrátane vývoja verzie pre smartfóny. To si vyžiadalo veľkú dávku trpezlivosti a tvrdohlavosti a niekedy aj lekciu ako správne zvládať stres. Výsledkom však je plne funkčný účtovný softvér, ktorý kopíruje požiadavky trhu. Samozrejme, proces zlepšovania produktu nikdy nekončí a ani my nemôžeme zostať prešľapovať na mieste.

Sťahujeme sa do oblakov
Aká je hlavná pracovná platforma takýchto začínajúcich spoločností? Pre väčšinu startupov, ktoré rozbiehajú svoj biznis na internete, je hlavným úložiskom cloud. Záujem o cloudové riešenia sa za posledné 2 roky markantne zvýšil, dôvera voči cloudu narastá a používatelia objavujú jeho výhody oproti serverom a dátovým úložiskám v kancelárii.

Cloud computing umožňuje spúšťanie počítačových aplikácií alebo ukladanie dát priamo na internete. Servery sú uložené v kvalitných klimatizovaných a bezpečných priestoroch, v niekoľkých kópiách a niekedy aj na viacerých kontinentoch. Poskytujú tak svojim klientom maximálnu bezpečnosť uložených dát a nie nadarmosú preto cloudové riešenia považované za budúcnosť IT odvetvia.

Aj vy ste v cloude
Máte vytvorený mailový účet na Gmaili? Komunikujete s priateľmi cez profil na Facebooku? V tom prípade využívate cloud a ani o tom nemusíte vedieť. Aj to je dôvod, prečo sa môžete do svojho účtu na sociálnej sieti alebo internet bankingu prihlásiť odkiaľkoľvek. Dáta sú zabezpečené a často sú bezpečnejšie uložené ako na vašom zaheslovanom počítači. Nehovoriac o tom, že v prípade, že by vám niekto váš osobný počítač ukradol a vy by ste tak v okamihu mohli prísť o všetky údaje. Samozrejme, ak ich nemáte zálohované, na čo slúži  práve cloud. Na takom istom princípe funguje aj online účtovníctvo PRO-FIT. Bezpečne a odkiaľkoľvek máte prístup k chodu svojej firmy, prehľad o finančnej situácii máte na dosah ruky.

Najznámejšie a najúspešnejšie startupy, fungujúce na princípe cloudu, boli napríklad aj Google (začal v roku 1998 ako školský výskumný projekt dvoch PhD študentov na univerzite), sociálna sieť Facebook (založil ho študent na svojej internátnej izbe s finančnou podporou svojho spolužiaka v roku 2004) či Instagram (bezplatná aplikácia na úpravu fotiek rôznymi filtrami a následné publikovanie napríklad na Facebook). Dokonca aj eshop Amazon bol založený v garáži zakladateľa v roku 1994 len ako internetové kníhkupectvo.

Okrem PRO-FITu z ostatných slovenských startupov, ktoré fungujú na princípe cloudu, stojí za zmienku napríklad na Quality Unit, M.Dot alebo aj známa sociálna sieť Azet.sk. Quality Unit sa zaoberá tvorbou webaplikácií, ich najznámejší produkt LiveAgent vznikol práve na podnet ich firemnej potreby spravovať viaceré marketingové kanály. M.Dot funguje ako aplikácia na vytváranie webstránok priamo cez smartfón. Nápad slovenského M.Dotu sa zapáčil aj v Silicon Valley v USA, a to do takej miery, že ich kúpil americký gigant GoDaddy.

Odporúčanie začínajúcim „startupérom“?
Vydržať. Znie to ako klišé, ale je to tak. Udržte si vieru vo svoj produkt a majte otvorené uši aj oči, nielen voči konkurencii, ale aj voči svojim zákazníkom a kolegom. Dajte pocítiť zákazníkom, že predávate kvalitný produkt. Oni potom ocenia nielen to, ale aj vašu vášeň pre prácu.