Účtovníctvo v e-shope môže byť vďaka technológiám ľahšie

Prepojte svoj e-shop priamo s účtovníctvom, sprehľadníte tržby a aj ušetríte

Internetové obchody, tzv. e-shopy, sa postupom času stali obľúbeným spôsobom obchodovania a v súčasnosti sa ich prostredníctvom predáva celá škála tovarov a služieb. Zákazníci pri e-shopoch oceňujú najmä rýchlosť, jednoduchosť, pohodlnosť a úsporu času, čo sa odráža aj v postupnom náraste ich počtu na Slovensku. V súčasnosti sa ich počet odhaduje niekde medzi 7-8 tisícmi, pričom ich množstvo neustále rastie. Potenciál v tomto smere je obrovský, veď len pre porovnanie, zhruba dvojnásobne väčšia Česká republika eviduje okolo 37 tisíc e-shopov.

Po technickej stránke je založenie e-shopu takmer bezproblémovou záležitosťou. Na trhu je nespočetné množstvo publikačných systémov, v rámci ktorých si užívateľ vyberie z pestrej ponuky šablón, ktoré stačí iba naplniť obsahom. Publikačné systémy však samé o sebe neriešenia všetko. Typickým príkladom je účtovná evidencia, ktorá je aj pre e-shopy zákonnou povinnosťou, s ktorou sa musia vysporiadať. Kým od publikačných systémov môžu majitelia e-shopov očakávať komunikáciu so zákazníkom, či postprocessing údajov, prepojenie s účtovníctvom absentuje. Tým dochádza k duplicite pri vystavovaní faktúr za predaný tovar, keďže sa osobitne musia vystavovať v e-shope a následne v účtovníctve.

API je skromný, tichý a spoľahlivý zamestnanec

Výrobcovia vyspelých online účtovných softvérov, vrátane nás, však ponúkajú riešenie, ktoré prináša úsporu práce, a teda aj času a nákladov. Ide o API rozhranie (Application programming interface), pomocou ktorého systémy navzájom komunikujú. Tie si pomocou API, na pozadí plne automatizovane, bez zásahu človeka, posielajú alebo prijímajú údaje, a tým sú schopné nahradiť niektoré monotónne operácie, ako napríklad prenos faktúr z e-shopu do účtovníctva. V ľudskej reči – API je skromný, tichý a spoľahlivý zamestnanec.

 Neexistencia duplicitných procesov so sebou prináša ušetrené prostriedky na obsluhu e-shopu, ale pomáha aj vyvarovať sa zbytočným chybám v podobe nepresných informácií a následnému sklamaniu zákazníka. Zároveň dochádza aj k sprehľadneniu tržieb v reálnom čase, pretože sa faktúra zaúčtuje hneď po jej vystavení.

Majitelia e-shopov využívajúci online účtovníctvo získajú aj vedľajšie benefity, medzi ktoré patrí vzdialený prístup k svojim účtovným údajom odvšadiaľ, kde je pokrytie internetovým signálom. Čiže, ak napríklad idú pre tovar alebo na rokovanie s dodávateľom, majú možnosť si napríklad cez svoj smartfón pozrieť aktuálny stav objednávok, skladových zásob alebo faktúr, ktoré sa týkajú daného dodávateľa.

Prepojenie e-shopu a online účtovného softvéru pomocou API rozhrania si vyžaduje zásah odborníka, pretože ich vzájomné prepojenie na API musí niekto naprogramovať. Možností je viacero. Buď API naprogramuje firma, to znamená developer účtovného softvéru a poskytne ju prevádzkovateľovi e-shopu, prípadne API naprogramuje samotný e-shop ako službu pre svojich užívateľov. Ďalšou možnosťou je, že API naprogramuje tretia strana a poskytne riešenie e-shopu.