Ako nebyť šéfom, ktorý je zamestnancom stále za pätami?

Nikto nemá rád šéfa, ktorý presne vie, koľko času si strávil na obede. Takéto šéfa, ktorý ťa sleduje, keď s kolegom prehodíš zopár slov alebo keď musíš z práce odísť o štvrtej. Jeho oči vidíš za chrbtom, aj vtedy, keď nie je v kancelárii. Manažér – kontrolór si u zamestnancov nikdy nevybuduje prirodzenú autoritu, ba naopak, úplne ju pošliape a zdevastuje.

 

dreamstime_s_80167167

Je prirodzené, že každý šéf či riaditeľ chce mať kontrolu nad svojím podnikaním. Nad svojím finančným budgetom, nad tým, ako sa plnia stanovené úlohy, nad plánmi do budúcnosti. Kontrola plnenie úloh je súčasťou firemných procesov. Bez určitých pravidiel, deadlinov a pravidelných updatov by ste mali v projektoch chaos.

Samozrejme, existuje skutočne množstvo situácií, keď tvoj zamestnanec porušuje firemné pravidlá, robí prešľapy, ktoré nie sú akceptovateľné, alebo „len“ opakovane nedodržiava termíny. V týchto prípadoch je určite na mieste situáciu preveriť a riešiť ju.

No vtedy, keď na kontrolu nemáš dôvod a napriek tomu ho „mikromanažuješ“, robíš chybu. Sledovanie nepodstatných detailov ťa oberá o energiu, ktorú by si mohol venovať dôležitým veciam. Skús sa radšej zamyslieť nad tým, či:

…vyberáš do tímu tých správnych ľudí

Ak budeš dbať na dôkladné výberové konanie a uchádzača si „preklepneš“ nielen z odbornej, ale aj osobnostnej stránky, mal by si predísť potrebe kontroly. Ak vieš, že v tvojom tíme pracuje zodpovedná osoba, ktorú práca baví, potom sú obavy z nekvalitne spravenej práce či „flákania“ dochádzky zbytočné.

…je tvoja komunikácia jasná

Manažér, ktorý nie je schopný do očí povedať, čo chce, by sa to mal rýchlo naučiť. Chodenie okolo horúcej kaše nie je líderskou vlastnosťou, ktorá by padala na úrodnú pôdu. V manažérskej koži je nevyhnutné jasne formulovať svoje požiadavky a spätnú väzbu podať s prihliadnutím na situáciu a charakter dotyčného.

…využívaš pravidlo trikrát a dosť

Často sa osvedčuje pravidlo: trikrát a dosť. Dvakrát napomenieš zamestnanca v tom, že spravil vážnejšiu chybu a ak sa ešte raz zopakuje, vyvodíš dôsledky. Toto pravidlo si vieš upraviť podľa toho, ako ti vyhovuje. Prvýkrát ho môžeš napomenúť, druhýkrát mu siahnuť na prémie a tretíkrát s ním napríklad i rozviazať spoluprácu. Uplatňovanie pravidiel je všeobecne skvelým spôsobom, ako mať vo veciach prehľad.

…máš správne kontrolné mechanizmy

Technológie dokážu v súčasnom svete spraviť veľkú časť kontroly za nás. Profit365 je prehľadný a komplexný online ekonomický softvér, ktorý ti pomôže viesť účtovníctvo, sledovať pohyb financií, vystavovať faktúry v reálnom čase.

Je to online softvér určený pre teba, ale aj pre tvoju účtovníčku, skladníkov či obchodníkom. Sám si určíš, koľkým ľuďom vo firme k nemu dáš prístup. Cez tento nástroj môžeš na dlani vidieť ich prácu a celé svoje podnikanie – budeš mať o všetkom absolútny prehľad. :) Navyše, ak k nám prinesieš svoj starý offline softvér, všetky tvoje dáta prenesieme a do konca roka ho môžeš používať úplne zadarmo.