Kam smeruje účtovníctvo a podnikanie na Slovensku?

Súčasný trend v účtovníctve súvisí s masovým rozšírením smartfónov, tabletov a notebookov, ktoré nás naučili mať prístup k informáciám vždy a všade, keď to práve potrebujeme. A to nielen k rôznym informáciám z webu, ale aj životne dôležitým finančným a účtovným údajom firmy.  Základom na to je, samozrejme, lacný a rýchly internet, ktorý toto všetko umožňuje pri výrazne znížených nákladoch. 

Prechod do cloudu je prelomový a nezvratný

Nástup počítačovej techniky výrazne ovplyvnil spracovanie účtovníctva vo firmách. Kým prvé programy v podstate iba rýchlo spočítali čísla, o komforte v dnešnom slova zmysle nebolo ani chýru. Na výsledky spracovania účtovných údajov sa čakalo do uzávierky a nik neočakával prehľad o okamžitom stave hospodárenia, pretože to nebolo možné. Potreby firiem mať dáta k dispozícii v reálnom čase však rástli a s nimi aj požiadavky na technológiu spracovania účtovníctva.

Po prekonaní „cloudovej“ bariéry sa firmy môžu tešiť na nové možnosti, o ktorých sa im dnes ani nesníva, napríklad na prepojenia medzi aplikáciami a portálmi, rôzne automatizácie a funkcie, ktoré v súčasnosti majú iba technicky najzdatnejší používatelia alebo veľké firmy a za drahé peniaze.

Prevádzka spoločného priestoru (cloudu) mnohými užívateľmi prináša navyše aj benefit zdieľania nákladov na implementáciu služieb.

Ako príklad by sme uviedli prepojenie e-shopu alebo pokladničného systému s účtovníctvom, kde je možné bez akejkoľvek extra práce prenášať údaje medzi dvomi rôznymi službami. To je dnes vďaka technológiám bežná realita, ktorá užívateľa týchto prepojených systémov nestojí ani cent.

riad svoju firmu

Zálohovanie a bezpečnosť

Požiar v kancelárii, pokazený harddisk na počítači, hrozba počítačových vírusov alebo ukradnutý notebook, už nie je dôvodom na plač zo straty účtovných záznamov. Záznamy sa nachádzajú v kódovanej podobe v cloude, do účtovníctva sa len prihlásiš, a to na akomkoľvek počítači. Tak, ako sa prihlasuješ napríklad do svojho internet bankingu, môžeš dnes kdekoľvek aj účtovať. Stačí iba pripojenie na internet, otvoriť si webový prehliadač a prihlásiť sa.

Výhody pre všetkých v účtovnej spoločnosti

Účtovníci:

  • môžu pracovať aj z domu bez nosenia firemného počítača,
  • manažér firmy si vie pozrieť výsledky aj cez svoj telefón, čím si vie jednoducho skontrolovať účtovnú agendu
  • došlé faktúry a pohyby na účte sa zaúčtujú automaticky, stačí ich iba skontrolovať
  • klientovi stačí dať prístup a faktúry si vie jednoducho vystavovať aj sám priamo v Profit365, čo ti zabezpečí to, že ich účtovníci nemusia potom ručne prepisovať.

Majiteľ účtovnej spoločnosti

  • v prípade dovolenky či choroby účtovníčky, stačí pridať používateľské oprávnenia kolegyni a ta ju jednoducho zaskočí,
  • ľahké zvládnutie supervízora, ktorý ma prístup do všetkých účtovníctiev a priebežne vie kontrolovať aktivitu a prácu účtovníkov,
  • v prípade potreby auditu, stačí dočasne prideliť audítorovi pasívny prístup a väčšinu auditu zvládne na diaľku spraviť aj napríklad cez svoj tablet,
  • vo všetkých prípadoch šetríš čas, cestovanie a v konečnom dôsledku hlavne náklady.

0309 (1)

Cena

Máš pocit, že za svoj účtovný softvér platíte veľa? Že nie je taký prehľadný a pohodlný ako by mohol byť? Musíte za každú z pridaných funkcií platiť navyše? Ak ste čo len na jednu z týchto otázok odpovedali áno, pouvažujte nad prechodom z tradičného účtovného softvéru inštalovaného na počítači na online účtovný softvér.

Skús niekedy porovnať ceny bežných „balíčkových“ softvérov s online softvérmi. Mnohé ekonomické softvéry fungujú iba po inštalácii, ktorá môže byť zdĺhavá a nepohodlná. Musíš zavolať technika, dohodnúť sa s ním na konkrétnom čase a nechať si nainštalovať softvér na každé jedno zariadenie zvlášť. Vo väčšine softvérov si licenciu na každé ďalšie zariadenie ešte aj priplatíš.

S Profit365 z tohto nič nemusíš absolvovať. Nič si nikam neinštaluješ – iba otvoríš prehliadač, prihlásiš sa a už si tam! Z ľubovoľného počtu zariadení, aj naraz.

V cene jednej licencie máš všetko a nič navyše nedoplácaš! :)

Šetrenie zbytočných nákladov je prioritou snáď každého podnikateľa. Tvorcovia online softvérov vedia, že každý klient má špecifické potreby a minimálne zo začiatku využije iba časť ponúkaného rozsahu. Ak, ale zistíte, že okrem evidencie faktúr a majetku potrebujete rozšíriť účtovníctvo aj o sklady, neplatíš nič naviac.

To isté platí aj v prípade, ak spracúvate účtovníctvo viacerým klientom, z toho jeden má jednoduché a druhý podvojné účtovníctvo.

Profit365 ponúka oba typy účtovníctva v jednom poplatku. Na vyskúšanie nového účtovného softvéru máte 1 mesiac, počas ktorého môžeš účtovať koľko zvládneš a po uplynutí skúšobnej doby zhodnotíš, či softvér vyhovuje tvojim potrebám. O už vložené dáta však v žiadnom prípade neprídeš. S predplateným balíčkom pokračuješ v účtovaní a následným importom prenesieš dáta prostredníctvom excelovských súborov z tvojho pôvodného softvéru.

Šetríme životné prostredie.

Výhody online softvérov sa prejavia aj pri tlači dokumentov. Už nemusíme tlačiť každý jeden dokument, ktorého životnosť sa počíta v sekundách. Správať sa ekologicky je moderné aj rozumné. Načo tlačiť dokumenty, keď ich môžeš uložiť do online softvéru a pristupovať k nim vtedy keď ich potrebuješ. Dobrým príkladom je obchodník na pracovnom stretnutí, ktorý využíva tablet ako prezentačné zariadenie. Aby nemusel so sebou zakaždým nosiť veľa dokumentov, pripojí sa do Profit365, kde má všetky potrebné dokumenty uložené.

Využívaním Profit365, šetríš prírodné aj vlastné firemné zdroje :)

Chcem riadiť svoju firmu online.