5 vecí, na ktoré nesmieš zabudnúť pri zakladaní e-shopu

Chceš začať podnikať a vlastný e-shop sa ti zdá ako najjednoduchší spôsob? Nebodaj si objavil/objavila dieru na trhu a rozhodol/rozhodla si sa neotáľať, ale radšej sa hneď chytiť príležitosti? Tak na chvíľu spomaľ a skontroluj, či si náhodou nezabudol/nezabudla na týchto 5 základných vecí, ktoré jednoducho musíš mať zvládnuté pred tým, než si prvý krát zaplatíš hosting.

zakladam_eshop
Biznis je biznis – nenechaj sa uniesť
Keď ti napadne zaujímavý nápad, je veľmi jednoduché nechať sa uniesť vlnou nadšenia. Obzvlášť pri internetových obchodoch je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek pred tým začať už do niekoľkých minút predávať v podstate čokoľvek. Netreba sa však nechať prevalcovať.

Vlastný e-shop, tak, ako každý biznis, si vyžaduje trocha rozmýšľania, plánovania a stratégie. Mal alebo mala by si si naštudovať čo najviac o tom, aké povinnosti ťa čakajú. Čo musíš, čo môžeš a čo nesmieš ako majiteľ online obchodu urobiť.

Väčšina „štúdia” je len a len na tebe, ale aby si nezabudol/nezabudla na nič podstatné, pripravili sme si zoznam 5 vecí, ktoré musíš urobiť, aby tvoj e-shop stál na pevných základoch.

1) Prieskum trhu
Zobudil/zobudila si sa s tým najlepším nápadom na e-shop, ktorý doteraz určite nikto neurobil? Super! Ale pred tým, než pobežíš na patentový úrad, by si mal/mala urobiť jednu vec – zapojiť uja Googla.

Ak si po pár minútach googlenia s otravou zistil/zistila, že si, bohužiaľ, nebol prvý/nebola prvá, nezúfaj. To je práve dôvod na radosť. Ak sa „tvojmu nápadu” darí, znamená to, že pre neho existuje klientela – a ty máš šancu. To, čo potrebuješ urobiť je poriadny prieskum trhu: zistiť si, aká existuje konkurencia, ako komunikuje so zákazníkmi. Čo jej funguje a čo nefunguje, čo sa od nej dokážeš naučiť a čo zas dokážeš spraviť lepšie ako oni.

Vytvor si podrobný plán, kde si rozpíšeš silné a slabé stránky seba a tiež svojej konkurencie. Ak zistíš, že dokážeš byť lepší/lepšia v niekoľkých podstatných veciach, je na mieste začať konať.

2)  Marketing… skôr ako všetko ostatné
Môže sa to zdať neintuitívne, ale s marketingom a propagovaním svojho e-shopu by si mal/mala začať už dávno pred tým, než budeš pripravený/pripravená predávať prvé produkty. V momente, keď otvoríš svoje pomyselné brány, by si už mal/mala mať skandujúci dav, ktorý sa do tvojho obchodu dobýja.

Ako na to? To už záleží len na tebe.

Začni písať blog, točiť videá, prispievať do relevantných skupín na sociálnych sieťach alebo si založ vlastnú (skupinu, nie sociálnu sieť). Ponúkaj ľuďom užitočný obsah. Prípadne oslov iných ľudí, ktorí svoje publikum už majú – a zariaď, aby o tebe bolo medzi potenciálnymi klientmi počuť. Aby ťa poznali a verili ti. Takíto ľudia sa stanú pevnou základňou zákazníkov, na ktorej môžeš stavať.

Grafika

3) Začíname podnikať

Ako určite vieš, e-shop si nemôžeš založiť bez toho, aby si bol/bola podnikateľom. V princípe môžeš byť buď živnostníkom (SZČO), alebo založiť si spoločnosť (väčšinou s. r. o.), pričom každá forma podnikania má svoje výhody, ale tiež nevýhody. Rozdiely sa týkajú najviac spôsobu, akým ručíš za svoje podnikateľské aktivity (ak by sa niečo pokazilo), daní a odvodového zaťaženia, ale tiež množstva iných vecí.

Bohužiaľ, toto rozhodnutie je komplexné a trocha mimo rozsahu tohto článku. Preto najlepšie urobíš, keď sa pôjdeš poradiť na živnostenský úrad. Úradníci by ti mali vedieť pomôcť a poradiť, ktorá forma podnikania je pre teba najlepšia.

4) Meno a doména

Tieto dve veci sú úzko prepletené a vo veľkej miere môžu prispieť k úspechu či neúspechu tvojho e-shopu. Otázka správneho mena je v princípe jednoduchá – malo by byť:

  • Zaujímavé – aby upútalo pozornosť, bolo jedinečné a ťažko zameniteľné. Taktiež je fajn, ak priamo evokuje to, čo v e-shope predávaš.
  • Zapamätateľné – krátky, výstižný názov obvykle vyhrá nad dlhším či zložitým.
  • Jednoduché – názov by sa mal „písať ako počuješ”. Vyhneš sa vďaka tomu hromade nepríjemností a pomôžeš si s prirodzenou návštevnosťou stránky cez vyhľadávače.

Keď uvažuješ nad menom, maj pri tom vždy zapnutú aj stránku s overovaním domén. Ak prídeš na skvelý názov, ale jeho doména je už obsadená… smola! Správna doména je totiž alfou a omegou. Často rozhodne o tom, či človek na „prvú ranu” nájde práve tvoju stránku alebo nie – a zakotví u konkurencie.

5) Maj prehľad vo faktúrach

Zo začiatku sa to môže zdať ako nedôležitá vec. Tvoj e-shop spracuje niekoľko objednávok za deň, a tak si zvládneš urobiť poriadok vo faktúrach, objednávkach a veciach na sklade aj sám/sama. Lenže treba myslieť na to, že skôr či neskôr príde čas, kedy budeš potrebovať veci automatizovať. Musíš byť vopred pripravený/pripravená a mať e-shop, ktorý je kompatibilný s účtovníckymi softvérmi, ako napríklad s Profit365.

1130

Profit365 ti dovolí zobrať si so sebou celý biznis kamkoľvek, kde je pripojenie na internet. Cloudový účtovnícky softvér ti dovolí vystavovať a kontrolovať faktúry, sledovať skladové zásoby a dá ti na 3 kliky prehľad o finančnom stave tvojho biznisu.
Navyše do neho má jednoduchý prístup aj tvoja účtovníčka, a tak sa už nemusíš obťažovať s odkladaním hŕby papiera – všetko potrebné si sama nájde, spracuje a stiahne v priebehu minút.

Chcem si zadarmo vyskúšať Profit365.