5 dôvodov prečo opustiť desktopové účtovné softvéry

Máte pocit, že za svoj účtovný softvér platíte veľa? Že nie je taký prehľadný a pohodlný ako by mohol byť? Musíte za každú z pridaných funkcií platiť navyše? Ak ste čo len na jednu z týchto otázok odpovedali áno, pouvažujte nad prechodom z tradičného účtovného softvéru inštalovaného na počítači na online účtovný softvér.

Prečo? Tu je 5 dobrých dôvodov:

Nekonečné vyberanie balíka
Online softvéry zjednodušujú účtovníkom a hlavne začínajúcim podnikateľom život. Keď začínate podnikať, neočakáva sa od vás, že poznáte dopredu všetky moduly, ktoré pre podnikanie budete potrebovať. Nemusíte si záväzne vybrať, či potrebujete tú alebo inú funkcionalitu a tráviť čas zdĺhavým porovnávaním balíkov. Online softvéry obsahujú spravidla všetky funkcionality v takom rozsahu, aby ste bez obmedzení mohli začať rovno účtovať.

Limitovaná dostupnosť
Doteraz ste mali prístup k účtovníctvu iba z jedného počítača? Prečo by ste mali mať zviazané ruky ak máte účtovníčku na PN alebo na dovolenke a vy potrebujete skontrolovať účtovníctvo alebo vystaviť faktúru aj keď práve nie ste v kancelárii? Tak, ako sa prihlasujete napríklad do internet bankingu, môžete dnes kdekoľvek aj účtovať. Stačí pripojenie na internet, pričom moderné účtovné online softvéry ponúkajú aj rozhranie pre tablet, alebo pasívne zobrazenie aj v smartfóne.

Zálohovanie a bezpečnosť
Požiar v kancelárii, pokazený harddisk na počítači, hrozba počítačových vírusov alebo ukradnutý notebook už nie je dôvodom na plač zo straty účtovných záznamov. Záznamy sa nachádzajú v kódovanej podobe v cloude, do účtovníctva sa len prihlásite, a to na akomkoľvek počítači. Pre archiváciu zo zákonom stanovených dôvodov slúži funkcia exportu celého účtovného roka, ktorý si tak môžete klasicky zálohovať na CD nosič alebo USB kľúč. Dáta však stále ostávajú aj v online podobe a tento krok môžete podľa potreby zopakovať.

Iba jeden užívateľ?
Prečo by ste mali platiť za to, že dáte prístup do účtovníctva dvom, trom alebo viacerým užívateľom? Sami rozhodujete o tom, kto má prístup do účtovníctva a v akom rozsahu vie ukladať zmeny alebo vytvárať účtovné záznamy.

Cena
Skúste niekedy porovnať ceny bežných „balíčkových“ softvérov s online softvérmi. Šetrenie zbytočných nákladov je prioritou snáď každého podnikateľa. Najmä ak pre vaše podnikanie potrebujete funkcie „z každého rožka troška“, preplatíte nehorázne sumy a každý nový modul účtovníctva je náklad navyše. Tvorcovia online softvérov vedia, že každý klient má špecifické potreby a minimálne zo začiatku využije iba časť ponúkaného rozsahu. Ak ale zistíte, že okrem evidencie faktúr a majetku potrebujete rozšíriť účtovníctvo aj o sklady, neplatíte nič naviac.

To isté platí aj v prípade, ak spracúvate účtovníctvo viacerým klientom, z toho jeden má jednoduché a druhý podvojné účtovníctvo. Tak napríklad online účtovníctvo ponúka oba typy účtovníctva v jednom poplatku. Aj neobmedzený počet účtovaných firiem je automaticky v základnom poplatku raz ročne, bez navýšenia.

Na vyskúšanie nového účtovného softvéru máte mesiac, počas ktorého môžete účtovať koľko vládzete a po uplynutí skúšobnej doby zhodnotíte, či softvér vyhovuje vašim potrebám. Naimportujete potrebné údaje z vášho pôvodného softvéru cez excelovský súbor a predplatením balíčka pokračujete v účtovaní. O už vložené dáta však v žiadnom prípade neprídete.

Keďže online účtovné softvéry sú na softvérovom trhu pomerne mladé (minimálne na Slovensku, vo svete už tento trend nabral na intenzite), ich tvorcovia sú často veľmi flexibilní a prioritne pridávajú rôzne funkcie podľa želaní zákazníkov. Tak, aby pracoval program pre vás a nie vy pre program.