Ako riešiť pristrihnuté paušálne výdavky

Jednou z najdiskutovanejších tém v rámci daňovo-odvodových zmien navrhnutných vládou a odsúhlasených parlamentom sa stalo obmedzenie možnosti uplatnenia 40 % paušálnych výdavkov pre živnostníkov. Tie sa od januára 2013 obmedzia na 420 eur mesačne, resp. 5 040 eur ročne.

Aby bolo lepšie možné  predstaviť si dosah navrhovaných  zmien, uveďme si príklad, ako sa to dotkne živnostníkov od budúceho roku:

Ak živnostník dosiahne za rok 2013 hrubý príjem 12 000 eur. Uplatní si paušálne výdavky bez dokladovania vo výške 40%, čo v jeho prípade bude 4800 eur (táto suma je nižšia ako 5040 eur). Od príjmu odpočíta paušálne výdavky a odvody (odvody napríklad 2000 eur), spolu vo výške 6800 eur a zdaňuje výslednú sumu 5200 eur. Oproti roku 2012 sa v tomto prípade nič nemení.

Ak však v roku 2013 dosiahne živnostník vyšší príjem, tento model už vzhľadom na obmedzenie paušálnych výdavkov nebude platný. Tak napríklad:

Ak za rok 2013 dosiahne živnostník hrubý príjem 20 000 eur, paušálne výdavky (ktoré by ešte v roku 2012 boli 8000 eur), budú  obmedzené maximálnou sumou 5040 eur. Preto po odpočítaní odvodov (odvody napríklad 2000 eur) by nezdaňoval sumu 10 000 eur, ale 12 960 eur. Ročný rozdiel v čistom príjme teda pre plánované obmedzenie paušálnych výdavkov narastie v roku 2013 oproti roku 2012 do výšky 562€!

Veľmi atraktívnou formou podnikania za pomoci paušálnych výdavkov bol aj prenájom nehnuteľností. Ak ste si však doteraz uplatňovali paušálne výdavky aj z tejto činnosti, príležitosť uplatniť si ich bude úplne zrušená.

Živnostníci, pre ktorých je obmedzenie paušálnych výdavkov nevýhodné, si radšej od nového roku uplatnia skutočné preukázateľné výdavky, a znížia si tak svoju daňovú povinnosť. Mnohí sa iste obávajú toho, že evidencia faktúr a bločkov im prinesie zbytočné papierovanie a bude pre nich znamenať aj vyššie  nároky na administráciu a spravovanie nákladov. Netreba sa však obávať. Správne a úplné vedenie účtovníctva už nemusí byť odstrašujúci pojem, keď viete, ako na to.

Viesť účtovníctvo sa dá aj v pohode, rýchlo a jednoducho pomocou nových online ekonomických softvérov, ktoré nevyžadujú žiadne vysoké počiatočné investície, ani špeciálne hardvérové, či softvérové vybavenie. Fungujú podobne ako internet banking, a teda jediné, čo k nemu potrebujete je funkčné pripojenie na internet.

Pokiaľ stále váhate, či  využiť možnosť viesť účtovníctvo, máme pre vás riešenie. Svoje faktúry môžete počas celého roka bezplatne vystavovať pomocou jednoduchej aplikácie, ktorá vám umožní vystavovať profesionálne faktúry a zároveň ich ukladať v prehľadnom zozname. Týmto úkonom sa k ničomu nezaväzujete. Na konci roka sa potom môžete, v závislosti od výšky vašich skutočných príjmov a výdavkov, rozhodnúť, či je pre vás opodstatnené prejsť na vedenie účtovníctva. Ak áno, všetky vystavené faktúry si nájdete v softvéri zaúčtované, nemusíte ich vy alebo vaša účtovníčka znovu vkladať do účtovníctva. Tento online účtovný softvér poskytuje veľmi prehľadné účtovníctvo, s intuitívnym prostredím, v ktorom sa dokáže orientovať aj živnostník bez veľkých skúseností s učtovaním. Navyše, svoje účtovníctvo bude mať od tejto chvíle k dispozícii kdekoľvek, kde je internet. A nielen v období daňových priznaní, ale kedykoľvek budete niečo potrebovať.