Kedy sa paušálne výdavky už neoplatia

Mnoho živnostníkov v týchto dňoch bilancuje úspešnosť svojho podnikania za prvý polrok. A hoci situácia nie je pre podnikanie najpriaznivejšia, stále existuje dostatok šikovných ľudí ponúkajúcich atraktívne produkty, či služby, po ktorých je dopyt. Keďže v prípade viacerých úspešných živnostníkov ide o profesie z oblasti duševnej tvorivej činnosti, bolo pre nich doteraz výhodné uplatňovať paušálne výdavky. To sa však novelou zákona o dani z príjmov tohto roku zmenilo.

Preto by živnostníci, ktorí doteraz uplatňovali paušálne výdavky, ale ich príjem od začiatku roka už dosiahol 12 600 euro, mali zvážiť ako ďalej. Uvedená suma je totiž hornou hranicou, do ktorej sa nepremietne schválené obmedzenie paušálnych výdavkov, keďže 40 percent z tohto príjmu neprekročí 5 040 eur. To je maximálna suma, ktorú si po novom môžu živnostníci uplatniť do  paušálnych výdavkov za rok.

Pre živnostníkov, ktorých príjem už tento rok dosiahol alebo zakrátko dosiahne 12 600 euro, ale nie sú si istí ďalším vývojom príjmov do konca roka, a preto váhajú, či sa im oplatí uplatňovať skutočné výdavky, existuje výhodné riešenie. Umožní im pokračovať naďalej v režime bez účtovníctva, bezplatne vystavovať faktúry a ak to bude vzhľadom na ich príjmy výhodné, až na konci účtovného obdobia bez problémov preklopiť faktúry do účtovníctva.

Naša aplikácia PROFAKTÚRA poskytuje možnosť bezplatne vystavovať a prehľadne ukladať v časovom slede svoje faktúry, ktoré svojim partnerom môžete posielať e-mailom priamo z aplikácie. Jej používanie nevyžaduje žiadne počiatočné investície, či špeciálne softvérové alebo hardvérové vybavenie a funguje na princípe podobnom internet bankingu. To znamená, že jedinou podmienkou využitia uvedenej služby je funkčné pripojenie používateľa na internet a registrácia vlastného konta.

Ak sa na konci účtovného obdobia živnostník rozhodne, že vzhľadom na výšku svojich skutočných príjmov a výdavkov je pre neho výhodné viesť účtovníctvo, jednoduchým úkonom môže faktúry zaúčtovať. Na tento účel má k dispozícii náš online účtovný softvér PRO-FIT, v ktorom sa dokáže orientovať aj živnostník bez veľkých skúseností s účtovaním.