Krv, pot, slzy a kontrolný výkaz k DPH

Hľadáte účtovný softvér s funkčným kontrolným výkazom k DPH? Vyskúšajte si bezplatný, 30-dňový prístup a potom sa rozhodnete.

„Nemôžem vám ponúknuť nič len krv, pot a slzy“ touto slávnou vetou začal britský premiér Churchill svoj prejav v dolnej snemovni lordov 13. mája 1940. Ak by žil dnes na Slovensku, nemohol by ako synonymum značného úsilia veľkého množstva ľudí vo firemnom sektore opomenúť aj kontrolný výkaz k DPH.

Ako už bolo deklarované, ambíciou nového výkazu je krížová kontrola údajov uvedených v kontrolných výkazoch vzájomne obchodujúcich platiteľov dane. Finančná správa si od toho sľubuje zlepšenie výberu daní a uľahčenie a umožnenie odhalenia prípadných podvodov, či machinácií s faktúrami. Proti tejto snahe asi žiadny z poctivých podnikateľov nemôže nič namietať, pretože platí, že pri podvodoch s DPH získavajú podvodníci od štátu peniaze niekoho iného. Konkrétne, peniaze tých, ktorí nepodvádzajú.

To, s čím sa museli tento krát firmy, či výrobcovia účtovných softvérov popasovať bola nielen krátkosť času, ktorý bol na implementáciu nových pravidiel k dispozícii, ale aj príprava dát. Dôvodom bol prísun stále nových informácií zo strany finančnej správy. Po zverejnení úvodných pokynov sa totiž zo strany verejnosti vyrojilo množstvo otázok, na ktoré finančná správa reagovala prostredníctvom svojej webovej stránky.  Posledný takýto dokument s množstvom otázok a odpovedí bol publikovaný tesne pred Vianocami, pričom do termínu spustenia sa nedá vylúčiť zverejnenie ešte niekoľkých ďalších.  Nie je to ideálny stav, ale na druhej strane je dobre, že finančná správa takto komunikovala, lebo nám to sčasti uľahčilo prácu.

Ak môžem hovoriť za náš tím, aj my sme sa, podobne ako ostatní, najviac borili s prípravou dát z dôvodu, ktorý je spomenutý vyššie. Na druhej strane, pomerne úspešne sa nám podarilo vytvoriť XML výkaz, a to aj napriek tomu, že potrebná schéma bola publikovaná takisto iba prednedávnom. S tvorbou XML súboru máme už bohaté skúsenosti, čo sme teraz zužitkovali. Situáciu nám výrazne zjednodušil aj fakt, že naša služba je cloudovým riešením. Potrebné úpravy sme preto dokázali zapracovať hneď, ako boli hotové a otestované.

Ukázalo sa, že sme urobili dobre, keď sme zvolili taký postup spracovania informácií, aby sme mohli rýchlo reagovať aj v prípade zverejnenia posledných usmernení tesne pred termínom. Vďaka tomu vieme ponúknuť užívateľom nášho účtovného softvéru PRO-FIT riešenie včas a v potrebnej kvalite, aby sme ich odbremenili od stresov spojených s vypĺňaním a odosielaním tohto nového elektronického výkazu.

A túto možnosť ponúkame aj vám. Na vyskúšanie novej aplikácie, ale aj ostatných benefitov, ktoré vám prináša online účtovný softvér PRO-FIT, vám ponúkame možnosť30-dňového, bezplatného prístupu do nášho účtovníctva. Umožní vám účtovať v jednoduchom aj podvojnom účtovníctve pre neobmedzený počet firiem, do ktorých môže mať prístup neobmedzený počet užívateľov.  A samozrejme, nevytvára pre vás žiadne ďalšie záväzky v prípade, že sa rozhodnete nepokračovať po skúšobnej dobe v účtovaní cez PRO-FIT. Veríme však, že naše úsilie prinieslo ovocie v podobe veľmi priateľského a intuitívneho prostredia, ktorý ocenia najmä malí a strední podnikatelia.