Bezpečnosť dát pri vedení účtovníctva: Offline alebo online softvér?

Účtovnému softvéru sa ako podnikateľ nevyhneš, ak to so svojou firmou myslíš vážne. Nielen účtovnému, ale, takpovediac,  systému so širokou škálou možností, ako je vystavovanie faktúr, spracovanie objednávok, vyplácanie miezd, sledovanie stavu financií firmy, atď.

 

Obe riešenia – offline aj online softvéry majú svoje plusy aj mínusy. O tom niet pochýb. V poslednej dobe, ktorej dominujú jednoduché a flexibilné riešenia, musíme povedať, má viac výhod online. Mať všetko po ruke, môcť sa prihlásiť z akéhokoľvek notebooku, smartfónu alebo tabletu, je v našej uponáhľanej dobe viac ako spasením.

 

Ako to vlastne funguje? Veľmi jednoducho – dostaneš prihlasovacie údaje, ktoré naťukáš do tohto online systému, a už s ním aj môžeš pracovať. Musíš mať však dobré pripojenie k internetu, pretože to sa stáva základnou podmienkou k spoľahlivej a dobre odvedenej práci. Okrem toho však získavaš ďalšie skvelé výhody – o softvér sa nemusíš starať, zálohovať ho, aktualizovať, platiť drahé licencie,…

 

A čo klasický softvér? Ten si musíš nainštalovať na počítač a o prevádzku sa postarať sám (s pomocou odborníkov). Zdá sa, že máš väčšiu kontrolu nad svojím podnikaním. Zálohovanie na externých diskoch je nevyhnutné v prípade pokazenia počítača alebo jeho pevného disku. Aktualizácie väčšinou robíš manuálne.

Báť sa či nebáť? To je otázka

Samotný online softvér je omnoho bezpečnejší ako offline. No aj pri najlepšom a najluxusnejšom aute je tu ešte ľudský faktor, ktorý keď pochybí, sú mu nanič najnovšie technológie a inovácie. Tu sú veci, ktoré by mali byť pri online softvéri štandardom zo strany poskytovateľa…

Profit

Pod desatorakým zámkom

Každý podnikateľský softvér v online prevedení by mal byť šifrovaný pred prípadným napadnutím. Podobne, ako to funguje napríklad v internet bankingu, a to SSL certifikátom (https na začiatku webovej stránky). Riziko odcudzenia je teda podobne nízke ako napríklad pri platení cez online bankový systém.

Pripravený na všetko

Pokiaľ klasický softvér vlastníš priamo vo firme, online softvér leží na vzdialenom serveri. Je dobré, ak je zálohovaný na viacerých miestach a pravidelne. Je to z dôvodu, že ak na jednom mieste príde k poškodeniu, tak tvoje údaje zostanú dostupné.

A tvoja časť…

Tvoj kúsok starostlivosti o bezpečnosť dát spočíva v tom, aby si si svoje prihlasovacie údaje strážil ako oko v hlave. Do systému sa môže dostať neoprávnená osoba iba vtedy, ak zistí tvoje meno a heslo. Z tohto dôvodu by sme odporúčali neísť na heslo prvoplánovo, ale nechať si ho vygenerovať nejakým šikovným online nástrojom.

 

A ďalšou otázkou je, čo vlastne ako podnikateľ hľadáš? Ak chceš mať prehľad o celej firme, o práci účtovníčky, zamestnancoch a chceš sledovať všetko od faktúr, cez štatistiky až po stav skladu, využi náš podnikateľský nástroj Profit365. Ponúkame ti silnú zákaznícku podporu, ako aj neustále zdokonaľovanie a vyvíjanie nových funkcionalít.

Ak chceš vedieť viac, pozri si našu stránku. Na akékoľvek otázky ti, samozrejme, radi zodpovieme. :)