Účtovníctvo: Čo by si o ňom mal vedieť ako začínajúci podnikateľ

Ak začínaš s podnikaním, je celkom pravdepodobné, že sa v mori byrokracie, ktoré ťa zaplavilo pomerne strácaš. Je to celkom normálne. Ako zamestnaný človek si nikdy nemusel riešiť účtovníctvo, odvody, dane… Zrazu je však situácia iná a za všetko si zodpovedáš sám. Poradíme ti, ako sa v tom mori neutopiť.

Ešte predtým, ako sa s nadšením pustíš do podnikania, musíš si odpovedať na niekoľko základných otázok.

1. otázka: Ako budeš vystavovať tvoje faktúry?

Máš viacero možností. Buď faktúru vypisovať ručne do tlačiva, v excelovskej tabuľke, v účtovnom softvéri alebo na internete pomocou rôznych online nástrojov. Asi sám dobre vieš, že ručné vypisovanie tlačív ťa baviť nebude, účtovníctvu nerozumieš, a preto začínať si s komplikovaným účtovníckym softvérom asi nebude tvojou prioritou.

Online nástroje majú viacero výhod. Sú zväčša jednoduché, vystavenie faktúry ti zaberie len pár minút a všetko, čo k tomu potrebuješ, je byť pripojený na internete. Nevýhodou je však to, že ak budeš potrebovať svoje faktúry priniesť účtovníkovi, predsa len ich musíš všetky posťahovať, povytláčať a zorganizovať.

Práve tu by ti mohol pomôcť náš online ekonomický softvér Profit365. Účtovanie v ňom zvládneš aj bez účtovníka, neinštaluje sa, a tak jediné, čo k vystaveniu faktúry potrebuješ, je byť pripojený na internet. Cez počítač, mobil, tablet…akokoľvek. Vytvoríš si tak svoju vlastnú virtuálnu kanceláriu, ktorá je s tebou vždy, keď ju potrebuješ. Okrem vystavovania faktúr v našom Profit365 nájdeš aj sklady, objednávky, DPH, prehľady a mnoho iného, čo ti zlepší a zjednoduší tvoje podnikanie.

1130

2. otázka: Chceš účtovať jednoducho alebo podvojne?

V prvom rade si ako začínajúci podnikateľ musíš ujasniť, akú sústavu účtovníctva budeš používať. Poznáme dve sústavy:

  • jednoduché účtovníctvo,
  • podvojné účtovníctvo.

Podvojné účtovníctvo môže používať v podstate každý podnikateľský subjekt, pričom však možnosť využívať jednoduché účtovníctvo je vymedzené zákonom. Jednoduché účtovníctvo tak môžu používať:

  • tí podnikatelia, ktorí nie sú zapísaní v ORSR, teda živnostníci (SZČO),
  • občianske združenia,
  • slobodné povolania, ako sú architekti, tlmočníci, advokáti, notári a pod.
  • pozemkové spoločenstvá,
  • cirkevné spoločenstvá, ktoré nepodnikajú.

Povinnosť viesť si podvojné účtovníctvo tak vyplýva pre všetkých podnikateľov, ktorí sú zapísaní v ORSR (akciové spoločnosti, verejné obchodné spoločnosti, spoločnosti s ručením obmedzeným…). Základný rozdiel medzi jednoduchým a podvojným účtovníctvom je ten, že zatiaľ čo pri jednoduchom účtovníctve účtujeme príjmy a výdavky, pri podvojnom ide o výnosy a náklady. 

3. otázka: Kto ti bude účtovať?

Máš na výber viacero možností. Ak máš potrebné vzdelanie, informácie a účtovníctvo ti nie je cudzie, ako začínajúci živnostník možno svoje účtovníctvo zvládneš aj sám. Ak však rozbiehaš „eseročku“ s väčším rozpočtom, prípadne o účtovníctve vieš iba to, že v ňom ide o čísla, radíme ti zvoliť inú cestu.

Tou môže byť buď externý účtovník, zamestnanie interného účtovníka (platí asi len v prípade väčších firiem), alebo online účtovný softvér. Malí živnostníci, ktorí svoje podnikanie ešte len rozbiehajú, zväčša volia externých účtovníkov, ktorých navštívia raz za rok (prípadne raz za mesiac), prinesú im potrebné papiere, za spracované účtovníctvo zaplatia často nemalú sumu a rozlúčia sa s tým, že sa znova stretnú o rok v čase podávania daňového priznania.

Riešiť sa to však dá aj zadarmo, prehľadne, bez zbytočne minutých papierov a tiež bez nutnosti na poslednú chvíľu zháňať spoľahlivého účtovníka.

S Profit365 riaď svoju firmu moderne, jednoducho a online

Profit365 účtuje aj bez účtovníka. Vďaka nemu máš rýchly prístup k všetkým tvojim faktúram, platbám, skladovým zásobám, výdajom a všetkým dokumentom, ktoré by sa ti inak len zbytočne hromadili na stole.

Ak si na spravovanie online softvéru Profit365 netrúfaš sám, tvojho externého účtovníka určite takisto poteší fakt, že ho nebudeš raz za rok navštevovať s hŕbou papierov, ale že bude pravidelne informovaný o tom, ako pokračuje tvoje podnikanie. S Profitom365 uľahčíš svoj podnikateľský život nielen sebe, ale aj jemu.