Sme slovenská spoločnosť so slovenským tímom

Na Slovensku vznikajú zvyčajne dobré a kvalitné veci. Aj náš Profit365 je slovenský produkt a my sme na to patrične hrdí. Či už patríte k dlhoročným používateľom softvéru Profit365, alebo len uvažujete o jeho zavedení vo vašej spoločnosti, určite ste si všimli, že fungujeme už od roku 1997. 

Za ten čas sme spolupracovali so stovkami slovenských aj zahraničných klientov ktorým sa snažíme prinášať radosť do podnikania a účtovníctva Zaujímajú nás príbehy ľudí a spoločností, ktorí náš Profit365 používajú. Tentokrát vás ale pozývame nahliadnuť do “našej kuchyne”, a preto sme si pre Vás pripravili rozhovor s našim CEO Jurajom Lichnerom o našich začiatkoch Profit365. :)

Kedy si začal podnikať? Čo ťa k tomu viedlo?

Podnikať v oblasti účtovníctva, účtovného, ekonomického a finančného poradenstva sme začali v roku 1997. Už v tom čase sme hľadali možnosti, ako realizovať účtovanie firiem našich klientov “na diaľku” za prijateľné peniaze. Nakoľko v tom čase neexistovali dnešné technológie, museli sme od zámeru upustit.

Nápadu si sa ale nevzdal, keďže dnes existuje Profit365 :)

Vratili sme sa k nemu v roku 2010 a začali realizovať projekt Profit365 pôvodne nazvaný len Pro-fit. Viedli nás k tomu vlastné potreby a skutočnosť, že reálne na Slovensku nebol k dispozícii softvér pracujúci vo web prostredí na online báze a za cenu, ktorú sú ochotní a schopní kupovať malí a stredne veľkí podnikatelia.

Aké boli tvoje prvé kroky pri rozbiehaní firmy a produktu?

Neviem, či sa to dá nazvať prvým krokom, ale ak áno, tak ním bolo nadšenie a zápal pre, podľa nás, skvelú vec. Ďalšími krokmi boli prieskum potencionálneho záujmu a samozrejme zmapovanie funkcionalít a poskytovaných doplnkových skužieb vtedajších, a teda aj dnešných, offline softvérov, postavenie produktovej route mapy a finančného, obchodného a marketingového plánu. Išli sme do toho naozaj naplno.

Čo by si dnes pri rozbiehaní podnikania a vlastného produktu robil inak?

Toto je otázka, na ktorú sa odpovedá pomerne ťažko nie len v podnikateľskom živote. Myslim si, že s dnešnými skúsenosťami a technologickými možnosťami by sme určite niektoré kroky urobili inak, ale nemali sme ani jedno ani druhé. Hlavne v oblasti online marketingu to bol mnohokrát systém pokus – omyl, ktorý sme tým pádom preplatili.

“Prechod do cloudu sme riešili direktívou, dnes to však všetci považujeme za šťastný krok.”

 

Čo ťa pri podnikaní v tejto oblasti prekvapilo?

Prekvapilo ma niekoľko vecí, ale dve z nich najviac. Prvou bol postoj investorov, ktorí deklarujú, že hľadajú zmysluplné startup projekty a na prvé, čo sa pýtali bol počet klientov, ich nárast a či už máme pokrytú réžiu. Pričom bolo jasné, že keby bol ktorýkoľvek z týchto ukazovateľov v zelených číslach, nebudem hľadať súkromného investora.

Druhou bolo prekvapenie z veľmi nízkeho stupňa náchylnosti k zmene. Spôsobuje to podľa môjho názoru všeobecne silná nedôvera k novým typom produktom a neochota učiť sa novým veciam hlavne v prípade tých skôr narodených.

Ako prebiehal presun celého tvojho podnikania do cloudu?

Nebolo to jednoduché, v dôsledku silnej internej argumentácie v našej firme sme to nakoniec do určitej miery vyriešili direktívou. Dnes to však všetci považujeme za šťastný krok, čoho najlepším dôkazom sú spokojní klienti a kolegovia.

Postupne spoločnosť rástla – čo sa všetko za tie roky zmenilo?

Začínali sme štyria a v priebehu troch rokov sme sa rozrástli na 18 členný tím, ktorý sa v čase niekedy zmenší, inokedy zväčší. Preto sa snažíme hľadať vždy riešenia, ktoré sa nie len tvária flexibilne, ale také aj naozaj sú. Priestory sme menili niekoľkokrát, pričom raz kvôli narušenej statike budovy :).

Po troch rokoch sa stal nevyhnutnosťou aj príchod investora, pretože sme projekt rozvinuli do väčších rozmerov ako sme pôvodne plánovali. Požiadavky zo strany zákazníkov sa vystupňovali a my sme ich museli a musíme rešpektovať. Dnes máme moderný a skvelý produkt, ako aj investora.

Grafika_Svk

Ako vyzerá a funguje spoločnosť Finecon Technologies dnes?

Finecon Technologies je firma postavená na odbornosti a ľuďoch presvedčených o tom, že Profit365 je odsúdený na úspech. Ľuďoch, ktorí ak sa pracovne poškriepia, tak len v prospech veci. Ľuďoch na ktorých sa môže spoločnosť aj zakaznici spoľahnúť, podobne ako sa oni spoliehajú jeden na druhého.

Takže, ak hovoríme o jadre firmy, na rovnakej úrovni stojí development, testing technický ako aj odborný, analytici, marketing, obchod a technická podpora pre zákazníka, ktorú máme samotnými klientami hodnotenú veľmi vysoko.

Keďže sme online, nemuseli sme riešiť regionálne pobočky s výnimkou jedinej v Žiline, čo má históriou dané dôvody. Budovanie siete pobočiek by totiž malo, okrem iného, aj negatívny dopad na cenu produktu. Je však pravda, že odborní testeri sú alokovaní v Žiline. Práve odtiaľ poskytujeme služby vedenia online účtovníctva na celé Slovensko. Celý ostatný tím pôsobí v Bratislave. Náš tím je doposiaľ čisto slovenský.

Aký systém práce ti v spoločnosti vyhovuje? Akou filozofiou sa vo firme riadite?

Ako som povedal, v prvom rade sme ľudia a na vzájomných výborných interných vzťahoch si zakladáme. Ale aby sa na takejto úrovni udržali dlhodobo, museli sme zaviesť niekoľko organizačných opatrení. Medzi základné patrí riadenie pomocou filozofie SCRUM. To znamená plánovanie, vyhodnocovanie a zlepšovanie sa na každej úrovni.

“Naša filozofia? Zlepšiť a uľahčiť podnikateľom prácu pri riadení ich firiem, kde sa z nutného zla, ktorým je dnes vedenie účtovníctva “lebo musím,” stane príjemná evidencia hospodárskych procesov, na konci ktorých si podnikateľ v každom momente môže povedať: Konečne viem všetko o svojej firme “na jeden klik.”

Ako vnímaš konkurenciu na slovenskom ale aj zahraničnom trhu?

Ja osobne vnímam konkurenciu ako skvelú vec. Jednak sa vzájomne tí najlepší ťahajú a motivujú k lepším produktom a výkonom a jednak si má zákazník z čoho vybrať a nie je odkázaný na diktát.

Ak sa mám vyjadriť k súčasnej offline konkurencii, považujem produkty piatich najúspešnejších za výborné. Je len otázkou, či naozaj táto doba nesmeruje tam, kde online technológie budú samozrejmosťou tak, ako boli doteraz offline technológie.

Zahraničnú konkurenciu samozrejme sledujeme, ale z určitého dôvodu sa jej neobávame. Tým dôvodom je hlavne legislatívna zložitosť a jej pomerne časté zmeny ako aj fakt, že český a slovenský trh si zvykol na to, že účtovník pomocou účtovného softvéru obsiahne aj podstatnú časť daňových povinností. Toto žiadny zo zahraničných konkurentov nerieši, nakoľko prísne oddeľujú vedenie účtovníctva a daňové záležitosti.

A ako som povedal, konkurencia je a bola by prospešná, a to aj tá zahraničná, pretože by nás bolo viac na to, aby sme rýchlejšie a s väčším efektom presvedčili trh, že aj v tejto oblasti je zmena k online-u správna a nevyhnutná.

Denne pracuješ s množstvom klientov. Aké problémy dnes riešia účtovníci a podnikatelia na Slovensku?

Podľa môjho názoru má seriózny slovenský účtovník, ktorý si platí poistenie, školenia, licencie na softvér, odbornú literatúru, audítora a podobne (nerobia to totiž zďaleka všetci), základný problém a tým je nedocenenie zo strany klienta. Klient má totiž historicky vypestovaný pocit, že účtovník je v jednej osobe aj ekonóm, daňový poradca a polovičný právnik. Takže vyžaduje znalosti za štyroch, ale je ochotný platiť len za vedenie účtovníctva. A napriek tomu, že je dopredu upozornený, po pomerne krátkom čase začne vyžadovať všetky tieto služby bez ochoty za to zaplatiť. Logicky tak dochádza k disproporcii v očakávaniach medzi obchodnými partnermi.

Ďalší problém je aj samotná cena za vedenie účtovníctva. V autoservise za hodinu práce opravára zaplatí bez mihnutia oka aj dvojnásobok hodinovej ceny účtovníka…

Čo je podľa teba kľúčom k úspechu v podnikaní? Čo by si poradil podnikateľom a účtovníkom –  prípadne našim klientom?

Viera v seba, produkt, trpezlivosť, veľkorysosť, úcta a rešpekt. :).

Juraj Lichner, CEO Profit365.