Ako zvládnuť prechod firmy na nový účtovný softvér

Prelom kalendárnych, ale aj finančných rokov so sebou prináša nové výzvy a plány. Jednou zo zmien, ktoré vedia do firmy priniesť nový vietor a odbremeniť vás od zbytočnej duplicitnej práce, je výmena starého účtovného programu za nový – lepší, prehľadnejší a sofistikovanejší. Táto zmena sa však mnohým zdá náročná, preto ju neustále odkladajú.

S Profit365 sa nemusíte viazať na jeden dátum. Prechod na nový účtovný softvér zvládnete za pár minút kedykoľvek a kdekoľvek. Dokonca vaše dáta za vás radi premigrujeme aj my. Ale ak by ste sa do toho chceli pustiť sami, nie je to vôbec zložité. Čítajte ďalej.

Chcete účtovať v Profit365? Začnite ihneď.

Predstava účtovníkov aj podnikateľov o zmene účtovného softvéru býva zvyčajne taká, že ich čaká množstvo zbytočnej práce s prepisovaním údajov, na ktorú jednoducho nemajú čas. My v Profit365 vám rozumieme, preto sme softvér navrhli tak, aby ste prechod na nový účtovný softvér zvládli rýchlo a bez problémov.

V Profit365 môžete začať účtovať kedykoľvek počas roka a to aj bez zadávania počiatočných stavov. Tie môžete doplniť a meniť neskôr, keď sa so systémom zžijete alebo budete mať na to viac času.

Ak však radšej začínate “pekne po poriadku,” v Profit365 zvládnete aj úvodné nastavenia. Všetky hlavné údaje z predchádzajúceho účtovného softvéru si môžete pripraviť do jednoduchej excelovskej tabuľky, ktorú následne importujete do Profit365. Systém za vás automaticky načíta a zatriedi všetky položky, dokonca aj údaje z minulých rokov, takže o nič neprídete.

Čo budete potrebovať pre zmenu účtovného softvéru?

Ako sme už spomínali, môžete začať s vyplnenými počiatočnými stavmi, ale rovnako aj bez nich, pretože sa dajú upravovať neskôr. Ako prvé vás čaká vytvorenie účtu v systéme Profit365, po ktorom sa vám automaticky vytvorí základná osnova, kde doplníte účty a skontrolujete nastavenie dokladov.

Zo starého systému budete potrebovať najmä tri ukazovatele: výstup z hlavnej knihy s konečnými zostatkami po jednotlivých analytikách, inventúru skladu a podrobný výpis zo saldokonta.

Ďalej odporúčame zadať aj výsledovkové účty aspoň podľa syntetík. Aj ked sa s nimi pri otváraní účtovných kníh bežne nepracuje, ich zadanie vám umožní na výsledovke vypočítať predošlé obdobie. Je to zároveň aj ten najjednoduchší spôsob, ako neskôr dostať zo systému kompletnú výsledovku.

Následne postupne skontrolujete nastavenia pokladne – stačí vytvoriť príjmový pokladničný doklad do každej pokladne a pre banku zase vytvoríte zápis do každého bankového účtu.

Účty zásob otvoríte príjemkou a na sklad prijmete všetko podľa inventúry skladu. Ak ste v starom účtovníctve viedli správne sklad, výsledná suma na účte zásob bude rovnaká ako zostatok v hlavnej knihe zo starého účtovníctva. Ak by vám to nesedelo, dá sa to v Profite365 jednoducho vyriešiť.

Ostáva ešte vyriešiť faktúry, interné doklady a majetok. Zachovanie pôvodného číslovania faktúr dosiahnete ručným zadaním čísla dokladu, takže s prechodom do Profit365 nemusíte čakať na nový rok. Jednoduché je aj preklopenie majetku. Ten sa zaradí s dátumom skutočného zaradenia a odpisový plán sa vygeneruje automaticky aj do minulých rokov. Hotovo, základné parametre sú nastavené, môžete sa smelo pustiť do ďalšieho účtovania.

Všetky údaje prenesieme za vás

Aby sme to teda všetko zhrnuli, pri prechode na nový účtovný softvér je pre vás dôležité presunúť zo starého systému najmä tieto údaje:

  • Výstup z hlavnej knihy s konečnými zostatkami po jednotlivých analytikách
  • Výsledovkové účty
  • Pokladňa
  • Banka
  • Účty zásob resp. inventúru skladu
  • Faktúry
  • Podrobný výpis zo saldokonta
  • Majetok

Ak sa vám tento postup zdá príliš komplikovaný alebo nechcete strácať čas s preklápaním dát z vášho starého systému do Profit365, nechajte to na nás. Stačí, ak vyplníte tabuľku pre import dát a naši vyškolení odborníci vaše údaje správne prenesú do Profit365. S nami prechod na nový účtovný softvér zvládnete rýchlo a jednoducho.

Vyskúšať Profit365 zadarmo