Porovnali sme online a offline účtovníctvo. Pre ktoré sa rozhodnete vy?

Ako a v čom účtovať? Túto otázku si na začiatku svojho podnikania položí každý podnikateľ. Účtovné programy sú tiež predmetom diskusií účtovníkov, daňových poradcov, majiteľov firiem a všetkých, ktorí sa točia okolo účtovníctva. Je lepšie ostať pri klasickom “offline” účtovaní, ktoré sa väčšina z nás učila v škole, alebo je už dnes rozumnejšie dať šancu moderným online softvérom? My sme sa bližšie pozreli na výhody a nevýhody oboch variant, no rozhodnutie už necháme na vás.

Celé účtovníctvo máte dostupné na všetkých zariadeniach
Už z podstaty online účtovníctva vyplýva, že jeho najväčšou výhodou je okamžitá dostupnosť na všetkých zariadeniach pripojených na internet. K svojím dátam sa tak dostanete odkiaľkoľvek potrebujete, či už z domu, na dovolenke alebo v aute, keď stojíte v zápche. Účtovníctvo máte poruke v mobile či tablete, bez nutnosti všade nosiť firemný notebook. Túto možnosť oceníte najmä v prípade núdze a nečakaných problémov, keď potrebujete okamžite skontrolovať napr. aktuálne stavy zásob, vygenerovať faktúru či zistiť fakturačné údaje niektorého odberateľa. S online účtovným softvérom to viete urobiť za pár sekúnd bez toho, aby ste museli prísť do firmy a hľadať informácie v šanónoch či na firemnom stolovom počítači. Profit365 má dokonca vlastnú mobilnú aplikáciu pre android aj iOS, takže vaše údaje máte neustále vo vrecku so sebou.

riad svoju firmu

Zabrzdiť vás môže jedine slabý internet

Byť stále online je dnes priam až samozrejmosť, čo môže viesť k tomu, že aj na dovolenke máte nutkanie kontrolovať aktuálne stavy a sledovať účtovníctvo doslova z pláže. Nezabudnite to kompenzovať aj “offline” oddychom :). Na druhej strane môže byť nutnosť aktívneho internetového pripojenia aj limitujúci faktor. Napríklad ak ste práve niekde na horách, kde nemáte možnosť pripojiť sa na internet, k vášmu účtovníctvu sa nedostanete.

Automatické zálohovanie a aktualizácie

Každý účtovník a majiteľ firmy sa musí orientovať v aktuálnej legislatíve, sledovať novelizácie a flexibilne zapracovávať zmeny v zákonoch, ktorých je na Slovensku pomerne dosť. S online účtovníctvom sa s novinkami vyrovnáte o čosi ľahšie. Systémy sa tiež pravidelne aktualizujú, čo vás odbremení od aktívneho sledovania všetkých noviniek a ich následného zapracovávania do účtovníctva.

Automaticky funguje aj zálohovanie dát, takže sa nemusíte báť, že o svoje dáta prídete. Pravidelne sa ukladajú v zabezpečných dátových centrách, so spoľahlivým systémom ochrany pred nepovoleným vniknutím, zlyhaním technického vybavenia, či výpadku internetového alebo elektrického spojenia. Preto ak vám napríklad odíde počítač či zlyhá pevný disk, o svoje údaje neprídete, tak ako by tomu bolo v prípade offline účtovného programu

Grafika

Nemusíte ostať len pri účtovníctve

Ak sa rozhodnete pre online účtovný softvér, pravdepodobne sa stretnete aj s jeho rozšírením o rôzne ďalšie moduly a vychytávky, ktoré vám vďaka online pripojeniu uľahčia podnikanie. Napríklad náš Profit365 spája účtovné online dáta s údajmi od manažérov, obchodníkov, nákupcov či skladníkov, vďaka čomu v každom okamihu poznáte reálny stav vášho podnikania. Profit365 obsahuje okrem iného aj správu banky, pokladne, skladov, dokumentov, majetku, daňové priznanie pre DPH, databázu slovenských firiem a aktívne prepojenia na externé služby, prípadne váš e-shop. Toto všetko môžete u nás viesť v sústave podvojného či jednoduchého účtovníctva. Je teda zrejmé, že online ekonomické softvéry neriešia len účtovníctvo, ale sú už o krok vpred.

Online účtovné softvéry sa treba naučiť ovládať

Nie je žiadnym tajomstvom, že niektorí ľudia si na nástup počítačov a internetu zvykajú akosi ťažšie. Či už ide o smartfóny alebo počítače, potrebujeme sa do toho dostať, vyskúšať si, ako to funguje a postupne sa naučiť ovládať aj zložitejšie funkcie. Rovnaké to je aj pri online účtovných softvéroch. Aj keď je väčšina z nich prispôsobená na jednoduché a intuitívne používanie, odporúčame najskôr si v novom softvéri trochu poklikať “nanečisto” a oboznámiť sa s jeho fungovaním. Predídete tak nechceným chybám a zistíte, či je softvér pre vaše potreby naozaj vyhovujúci.

Napríklad Profit365 si môžete zadarmo vyskúšať až na 30 dní, počas ktorých sa stihnete naučiť všetky základné aj zložitejšie príkazy. Taktiež máte k dispozícii podrobný a prehľadný návod tak pre jednoduché, ako aj podvojné účtovníctvo a samozrejme našu zákaznícku podporu, kde vás so všetkým ochotne a radi poradíme. Tak čo, už viete, pre aký účtovný program sa rozhodnete?